ÜZENIK MINDENKINEK, AKI HALLJA: TÉDÉKÁZNI JÓ! 

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciát és Tehetségnapot rendezett tegnap a Széchenyi István Egyetem. Huszonegy szekcióban százharmincnyolc diák mutatta be a zsűri előtt tudományos, illetve művészeti kvalitásait. Az egyetem mind a kilenc kara képviseltette magát. Tudomány és művészet kézen fogva jár ilyenkor a campuson, hogy előre vigye a világot.

Győr, 2018. április 26. – SZEhírek

Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta gratulált Frank Máténak elsődíjas munkájához.

A TMDK és Tehetségnap megnyitó ünnepségén Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, külön elismerését fejezte ki Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta egyetemi TMDK-elnöknek azért a grandiózus munkáért, amit több évtizede a tehetséggondozásba fektet az egyetemen. A hallgatókhoz fordulva pedig kiemelte, hogy azzal a lelkesedéssel, frissességgel, tudásvággyal, amivel kutatnak, az egész egyetemi közösségnek inspirációt adnak. Köszönet jár érte.


A megnyitó ünnepségen Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket.

„A Széchenyi István Egyetemen nem karonként, hanem egy egységben szerveződnek a TMDK-k, amikhez a Nemzeti Tehetség Program ösztönzésére Tehetségnapokat is illesztünk. Ez azt jelenti, hogy a szekciókban szereplő hallgatók mellett a jelenleg még nem versenyző diákok is találkozhatnak érdekes témákkal, területekkel, ösztönző személyiségekkel. Bátorítást kaphatnak, mintákat láthatnak a kötelező tanulmányokon túli kibontakozási lehetőségekre. A tavaszi és őszi fordulókon rendszerint száz-kétszáz hallgató ad elő, a legjobbak pedig az országos versenyen is megmutathatják tudásukat. Minél több hallgatót szeretnénk bevonzani TDK tevékenységbe az egyetem tizenötezres diákságából. A választható tudományterületek döntő része jelen van egyetemünkön, ezért ezek a konferenciák nagyon széles körű szakmai találkozási fórumot is jelentenek egyben” – mondja Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta.


Serdült Patrik vérnyomását rendben találták az ESK egészségügyi szabaduló szobájában.

A konferenciához a kompetencia-fejlesztő műhelyekben konfliktuskezelési kóstoló, karrier- és grafológiai tanácsadás, önismereti kurzus és rejtvényfejtő verseny is társult. Az Egészség és Sporttudományi Kar egészségügyi szabaduló szobát rendezett be. Workshopot tartottak a Tehetségkapu portálról. Az érdeklődőknek az időmenedzsmentről és az oroszországi ösztöndíjakról, tanulmányutakról is tartottak tájékoztatást.


A Művészeti Kar sok növendéke is megmérettette magát. Benes Bettina Kovács Lili Eszterrel állt a zsűri elé.

A főszerep természetesen a tédékás hallgatóké volt. Lássuk csak, milyen témák foglalkoztatják manapság a fiatalságot. Íme, néhány cím a százharminc pályamunkából: Zebra típusú rejtvények megoldása evolúciós algoritmussal. Légből kapott csomagok válogatása. Házasság és válás Magyarországon. Az alvászavar hatása az életmódra. A véleménynyilvánítás szabadsága az USA campusain. Állam és egyház kapcsolata. A bűntetőjogi felelősségre vonás problematikája az önvezető gépjárművek tekintetében. Munka vagy család? Női karrierdilemmák felsőfokon.


A Széchenyi-egyetem nemzetköziesítéséhez illeszkedve International workshopot is tartottak
.

Látszik, hogy vegyes a kép, az örök érvényű kérdések ugyanúgy szerepet kapnak ma is, mint a legmodernebb technológiák kihívásai. Egy dolog nem változik, a TDK vonzereje a világra nyitott, kíváncsi hallgatók körében. Dr. Reisinger Adrienn egyetemi docens, aki hallgatóként maga is tédékás volt, oktatóként pedig sok-sok diáknak adott már segítséget a tudományos munkához, beszélgetésre várta a tudományos diákkörös fiatalokat a tapasztalataikról. A párbeszédekből kiderült, milyen óriási előnyökkel jár a TDK. A tudományos diákkörösök nemcsak eljutnak oda, hogy van mit prezentálniuk, hanem a prezentációs technikákat is elsajátítják, gyakorlatot szereznek, érvelni tudnak, ami a mai munkaerőpiacon már elengedhetetlen az érvényesüléshez. 


Bíró Gábor Vezetés és szervezés mesterszakos hallgató szerint egy TDK-dolgozat remek referencia az álláskeresésnél.

A konferenciához kapcsolódó tehetségnap részeként rendezték meg a Lánytehetségek a műszaki pályákon címet viselő tehetségbörzét sikeres női vállalkozásvezetők, oktatók és hallgatók részvételével. A moderátor Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta volt. Rövid történelmi áttekintéssel kezdték attól a kortól, amikor lányok még nem mehettek egyetemre egészen napjainkig, amikor tárt karokkal várnák a hölgyeket a műszaki pályán. Megállapították, hogy gyakran sem a szülő, sem az iskola nem feltételezi, hogy egy lány erre a szakterületre is mehetne. Beskatulyázzuk a gyerekeinket ahelyett, hogy bátorítanánk őket az önmegvalósításra. Hiszen mint ahogy ezen a fórumon is kiderült, sok lánytól nem áll távon a műszaki érzék.


Aktív párbeszéd alakult ki a Lánytehetségek a műszaki pályákon című tehetségbörzén.

A TMDK és Tehetségnapon több kar tartott tehetségfórumot elismert, rangos előadók részvételével, így például az ESK, az ÉÉKK és a KGK is. A Tritonus gitártrió átirat premierrel lepte meg a közönséget. Az egész napot a tudomány és a zene összefonódása itatta át. Az elme pallérozása és a lélek emelése után a kiválóan szervezett rendezvény eredményhirdetéssel, a hallgatók erőfeszítéseinek elismerésével zárult. A legjobbak, harminchatan az országos versenyen folytathatják.


Dr. Happ Éva vendégeivel a Miből lesz a cserebogár – Inspiráló életutak a Turizmusban című fórumon.

Első helyezettek

Agrártudományi szekció: Pereszlényi Krisztina (MÉK) Tejsavbaktériumok klonanitásvizsgálata molekuláris marketekkel (Dr. Molnár Zoltán egyetemi docens és Dr. Kerényi Zoltán)

Alkotmányjogi szekció: Madarasi Réka (ÁJK) A véleménynyilvánítás szabadsága az Egyesült Államok campusain (Dr. Smuk Péter egyetemi tanár)

Szabó Veronika Anna (GIVK) Hulladékból burkolati elemek- rPET hab ipari alkalmazása (Dr. Dogossy Gábor egyetemi docens)

Bűnügyi tudományok szekció: Frank Máté (ÁJK) A bűntetőjogi felelősségrevonás problematikája az önvezető gépjárművek tekintetében (Dr. Kovács Gábor egyetemi tanár)

Egészségtudományi szekció: Romhalmi Anna (ESK) A stroke-on átesett betegek élete az agyi történés előtt és után; a rehabilitáció kérdései Magyarországon és Amerikában (Kovácsné Dr. Tóth Ágnes egyetemi docens)

Építőmérnöki szekció: Varga Olivér (ÉÉKK) Mobilgátak építésének geotechnikai kérdései (Dr Szilvágyi Zsolt egyetemi tanársegéd)

Fafúvós szekció: Ilyés Dalma (MK) André Jolivet: Chant de Lions (Ittzés Gergely egyetemi tanár)

Informatikai szekció: Gadó Krisztián Ferenc (GIVK) Aszinkron gép vizsgálata végeselem szoftverekkel (Dr. Kuczmann Miklós egyetemi tanár)

International workshop: Sahm Alden Anis, Mohammad Abd Al Al (ÉÉKK) Glass fiber reinforced concrete (Nagy Richárd assistant lecturer)

Járműmérnöki Tudományok szekció: Schweighardt Attila (AHJK) Monocoque karosszéria tervezése Formula Student versenyautóhoz (Dr. Vehovszky Balázs adjunktus)

Jogtörténeti, jogbölcseleti és közigazgatási jogi szekció: Zokob Anikó (ÁJK) Állam és egyház kapcsolata (az újkori fejlődés fő modelljei és a hazai szabályozás tükrében) (Dr. Takács Péter egyetemi tanár)

Kamarazene szekció: Sier Laura, Hurtik Rita Katalin, Bélik Tamás, Kutas Mária Anna (MK) J. Haydn: D-dúr vonósnégyes (A pacsirta) Op. 64, no. 5, II-III tétel (Dr. Arnóth Balázs egyetemi docens)

Közlekedési szekció: Faragó Ferenc (ÉÉKK) Az Esztergom - Almásfüzitő vasútvonal fejlesztési lehetőségei a személyszállításban (Szabó Lajos egyetemi adjunktus)

Menedzsment és logisztika szekció: Horváth Zsófia (KGK) A Horváth Pékség Kft. folyamatainak kritikai elemzése az ERP rendszer bevezetésének előkészületeként (Dr. Szegedi Zoltán egyetemi tanár)

Rézfúvós szekció: Willmek Zoltán (MK) W Brandt:Zweites Koncertstück (Dr. Hontvári Csaba egyetemi docens)

Sporttudományi szekció: Nagy Hanga (ESK) A prevenció ismerete az egyetemisták körében (Kovácsné Dr. Tóth Ágnes egyetemi docens)

Szólóhangszerek és magánének szekció: Bégány Csenge Anna (MK) G. Caccini: Amarilli mia bella, G. F. Händel: Tornami a vaggeghiar (Alcina: Act I, XXI. Aria - Morgana), G. F. Händel: Oh sleep, why dost thou leave me? (Semele) (Szabó Magdolna művésztanár)

Társadalmi és gazdasági jelenségek szekció: Kézai Petra Kinga (KGK) Nők a start-up vállalkozások világában (Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta egyetemi docens)

Társadalomtudományi és pedagógiai szekció: Fegyveres Zsófia Orsolya (AK) Munka vagy Család? Női karrierdilemmák felsőfokon (Dr. Pongrácz Attila egyetemi docens)

Villamosmérnöki szekció: Murányi Péter Ferenc (GIVK) Akusztikus izomaktivitás mérés (Dr. Ballagi Áron egyetemi docens)

Vonós szekció: Gál Kinga (MK) Csajkovszkij: Variációk egy rokokó témára (I-III. variáció) Popper: Tündértánc (Dr. Déry György egyetemi docens)


A rendhagyó formátumban játszó Tritonus gitártrió átirat premiere.

 


Eseménynaptár

Szenátusi Ülés 2021. június 28. 14:00 - 16:00