Győr város Interaktív Kiállítási Központjában, a Mobilisben a térélményt és a műtárgyak - festmények, absztraktok – megítélésének építészeti eszközökkel történő befolyásolását vizsgálták az IDM csoport tagjai 2016. február 10-től-14-ig oly módon, hogy kutatási kérdéseikre választ kapjanak. A kérdések sokrétűek: a környezet változtatásával növelhető vagy csökkenthető-e a mű értéke? Plusz információ megadásával el lehet-e érni, hogy egy csekély értékű képre jobban emlékezzen a vizsgált alany? (pl.: Ez a kép Victor Vasarely képe) Megfordítható-e a megszokott útirány az útvonal átalakításával és a tér megváltoztatásával? Egy vagy több kép újrarendezésével megváltoztathatjuk-e a mű jelentőségét?

A vizsgálatban közel 120 fő értékítéletét vizsgálták meg, közülük műértőket/műgyűjtőket, illetve laikusokat. Szemkamerával mérték a mozgásirányt, merre megy a vizsgált alany és mi alapján választja azt az utat, a sorrendeket, mérik a térben eltöltött időt, s elemzik az építészeti eszközök és installációs elemek hatékonyságát.

A Mobilisben dr. Rechnitzer János széchenyis egyetemi tanár gyűjteményének több darabját és Csizmadia István festőművész alkotásait állították ki.

Részletes információk: http://idmresearch.wix.com/eyetracking. A kiállítás megnyitójára 2016. február 10-én, szerdán 17 órakor került sor. dr. Rechnitzer János egyetemi tanár nyitotta meg, köszöntőt mondott Csizmadia István festőművész. A szemkamerás kutatásra csütörtöki kezdettel február 11 és február 14 között került sor. 

A kutatás lezárása és az anyag feldolgozása után két bécsi konferencián szerepeltek a vizsgálat megállapításai, majd egy hazai konferencián való részvétel a cél 2016. májusában – mondta el Vizur Gábor, a program egyik szervezője.

Video és promo a kiállításról: http://www.mobilis-gyor.hu/terelmeny-festmenykiallitashttps://www.youtube.com/watch?v=HRnknppiDQQ

Eseménynaptár

Szenátusi Ülés 2021. június 28. 14:00 - 16:00