2015.04.18. 

A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) Genius Loci Díjjal ismeri el azokat a cégeket, amelyek aktívan támogatják a hazai tehetséggondozás ügyét. A díj elnevezése, "genius loci", az antik kultúrában a település mitikus védelmezőjét jelölte, míg a mai nyelvhasználatban a hely szellemét jelenti. A MATEHETSZ azt hangsúlyozza a névválasztással, hogy a díjazottak pozitív hatással vannak környezetük szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére. Az elismerésre Tehetségsegítő Tanácsok, valamint Tehetségpontok jelölhettek olyan szervezeteket, amelyekkel közös tevékenységük a tehetséggondozás jegyében zajlik. 

A Sáhó Műhely Kft. közel 20 éve foglalkozik alu- és lemezfelnik javításával. Tevékenységük meghatározó szegmense a fémipari megmunkálás és gyártás. Kezdetektől fogva családi vállalkozásként működik a cég, gyártási profiljuk folyamatosan bővül. Nemrégiben fogtak külső, hálózati energiaforrás nélküli utcai LED-es megvilágítások tervezéséhez és kivitelezéséhez. Műhelyeik a legmodernebb technológiára alkalmas berendezésekkel vannak felszerelve, magas tudásszintű, képzett munkatársaik garantálják a biztonságkritikus gyártást és javítási műveleteket.

2008 óta támogatják a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team néven ismertséget szerzett tervezőit. A járműfejlesztő csapat 2010-ben egyesületté alakult. Több mint 20 hallgató dolgozik az innovatív megoldásokon, munkájukat tapasztalt mentorok segítik. Eddig 7 saját járművet készítettek, de részt vettek egy Ford Tranzit hibrid kisteherautó fejlesztésében is.

A SÁHÓ Műhely Kft. mind szellemi, mind szakmai szempontból sokat segít a fiataloknak. A versenyre való felkészülés időszakában közreműködnek a váz és a felni, illetve a hátsó lengőkar és a futómű tervezéséhez szükséges ismeretek elsajátításában, valamint az alkatrészek legyártásában.  Főszponzorként milliós nagyságrendű összeggel támogatják az innovatív munkát. Már a legelső jármű teljes vázszerkezetét a Sáhó Műhelynek köszönheti a SZEnergy, további négy egyedi váz tervezésekor a képzésben is részt vettek.

Sáhó Árpád, a cég tulajdonosa mindezt így foglalta össze: „a SZEnergy Teamet már megalakulása óta segítjük a megmunkált, egyedi alkatrészek és hegesztett szerkezetek gyártásával, így a fiatal tehetségek ötletei megvalósulhatnak, kreativitásuk felszínre kerülhet. Sokszor az iskolapadban nincs idő kellő gyakorlatot szerezni, ezért is tartjuk fontosnak az Egyetemen működő öntevékeny hallgatói köröket. A csapat lelkes tagjai alternatív meghajtású járművek kutatásával, fejlesztésével és versenyeztetésével foglalkoznak, amellyel hozzájárulnak a környezettudatos életmód kialakulásához, elterjedéséhez, a fenntartható fejlődést szem előtt tartva. Azért támogatjuk őket, mert cégünk számára is fontos ez a szemléletmód, szeretnénk céljaik eléréséhez hozzájárulni, és együttes erővel elérni az általuk és általunk is elképzelt jövőt. Cégünk saját napelemparkkal rendelkezik, az energiafelhasználás nagy részét ebből biztosítjuk, figyelünk a technológiáink, folyamataink környezetbaráttá tételére.”

A Sáhó Műhely Kft.-t a Széchenyi Egyetem Tehetségsegítő Tanácsa (SZETT) jelölte a Genius Loci Díjra, helyi kategóriában. A SZETT célja a bármely területen megnyilvánuló tehetség felismerése, fejlesztése, a tehetségek produktumainak hasznosulása és az erőforrások bővítése – a lehető legszélesebb összefogással. Egyeztető, döntés-előkészítő, tanácsadó szerv, véleményformáló fórumként tagjai kialakítják az adott területen folyó tehetségsegítő tevékenységek optimális együttműködését.

Eseménynaptár

Munkaszüneti nap 2019. október 23.
Magyar Tudomány Ünnepe 2019. november 4.
XIV. Regionális Állásbörze 2019. november 19.