Beszámoló az NTP-NTMV-17-A-0044 pályázati azonosítószámú, Nemzetközi gitárversenyen való részvétel című projektről

A projekt segítségével 1 millió Ft támogatást tudtunk arra fordítani, hogy a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának két jelenlegi, és egy volt hallgatójából álló Tritonus Gitár Trió részt vehessen egy nemzetközi gitárversenyen. A megmérettetésre a Guitar Foundation of America szervezésében került sor 2018. június 18-23. között az Amerikai Egyesült Államokban, Kentucky államban, Louisvilleben. A támogatásból beszerzésre került a repülőjegy, valamint kifizetésre került a szállásdíj és a verseny regisztrációs díja.

A Guitar Foundation of America - ismertebb nevén GFA - szóló szekciója gyakorlatilag a világ legnagyobb presztízsű klasszikus gitárversenyének számít. Noha a kamaraszekció még csak második évadát éli, a színvonal itt is igen magas, ezt a tavalyi győztes lengyel gitárkvartett játékának minősége mutatja. A nemzetközi verseny célja a klasszikus gitár népszerűsítése, a tehetséges előadók felkutatása és díjazása, fórum biztosítása az előadóművészeknek és tanulóknak a kapcsolatteremtésre, előadásokra, konzultációkra és együttműködésre. A gitártrió részvétele a versenyen lehetőséget teremtett számukra tudásuk megmérettetésére és a tapasztalatszerzésre. A gitáros együttesek számára szervezett rendezvényen a Tritonus Gitár Trión kívül négy amerikai, egy bosznia-hercegovinai és egy szerb csapat vett részt.

A Trió a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának gitártanára, Roth Ede címzetes egyetemi docens, gitárművész növendékeiből alakult a trió. A kamaraegyüttes tagja a budapesti Szurgyi Gergely és a szintén budapesti Varga Bálint, akik a fővárosi Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolából, míg a debreceni Molnár Levente a helyi Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolából jött a Széchenyi István Egyetemre tanulni. A trió három éve dolgozik együtt kamarazene tanárukkal, dr. Arnóth Balázzs egyetemi docenssel.

A több hónapnyi felkészülést és az április 30-ai sikeres nevezést követően, június 19-én, kedden reggel indult el a Trió Budapestről Louisville irányába. London és Dallas érintésével utaztak. Dallasba érve kiderült, hogy a légitársaság a gitárokat Londonban hagyta, és a hangszerekre több,  mint egy napot várni kellett, így ezt az időszakot nem tudták gyakorlással tölteni. Ez idő alatt kurzusokat látogattak a zenészek és megtekintettek egy hangszerkiállítást.

Június 20-án szerdán este érkeztek meg a hangszerek is Louisville-be, így megkezdődhetett a versenyre való felkészülés. A csütörtöki nap intenzív próbával telt, június 22-én péntek délelőtt került sor a megmérettetésre. Az eredményhirdetésre már aznap este sor került, a Tritonus Gitár Trió 2. helyezést ért el a versenyen. Első díj nem került kiosztásra, így a második díj a legjobb helyezést jelenti a mezőnyben.

A verseny több párhuzamos szekicóban zajlott, így lehetőség volt más gitárosok játékát is meghallgatni. Emellett több kurzust is megnézhettek a Trió tagjai, mint például David Russellét, aki a világ egyik legnevesebb klasszikus gitárosa. Betekintést nyerhettek abba, hogy más előadók hogy gitároznak, hogyan zenélnek, és megismerhették szakmai hozzáállásukat. Ezek a tapasztalatok nagyban hozzájárulnak szakmai fejlődésükhöz.

Szombaton lehetőség nyílt a kiállított hangszerek kipróbálására és gitárkészítőkkel való konzultációra. Thomas Kirchoff (Németország), a verseny zsűrijének tagja ajándék tanórát ajánlott fel a Triónak, melyre ezen a napon került sort. Továbbá sikerült egyeztetni egy „villámkurzust” William Kanengiser amerikai Grammy-díjas gitárossal is, akivel már egy szegedi versenyen is lehetőségük volt találkozni.

A szombati ünnepélyes záróeseményt követően június 24-én vasárnap délután indult haza a repülőgép, Chicago és London érintésével érkezett meg Budapestre.

Győr, 2018. július 24. 

      

Eseménynaptár

Szenátusi Ülés 2021. június 28. 14:00 - 16:00