Térélmény a képzőművészetben - SZEMKAMERÁS KUTATÁS

Győr város Interaktív Kiállítási Központjában, a Mobilisben a térélményt és a műtárgyak - festmények, absztraktok – megítélésének építészeti eszközökkel történő befolyásolását vizsgálják

2016. február 10-én, szerdán 17 órától

oly módon, hogy kutatási kérdéseikre választ kapjanak. A kérdések sokrétűek: a környezet változtatásával növelhető vagy csökkenthető-e a mű értéke? Plusz információ megadásával el lehet-e érni, hogy egy csekély értékű képre jobban emlékezzen a vizsgált alany? (pl.: Ez a kép Victor Vasarely képe) Megfordítható-e a megszokott útirány az útvonal átalakításával és a tér megváltoztatásával? Egy vagy több kép újrarendezésével megváltoztathatjuk-e a mű jelentőségét?

A vizsgálatban minimum 50 fő értékítéletét szeretnék megvizsgálni, közülük 25 fő műértő/műgyűjtő, illetve 25 fő laikus. Szemkamerával mérik a mozgásirányt, merre megy a vizsgált alany és mi alapján választja azt az utat, a sorrendeket, mérik a térben eltöltött időt, s elemzik az építészeti eszközök és installációs elemek hatékonyságát.

A Mobilisben dr. Rechnitzer János széchenyis egyetemi tanár gyűjteményének több darabját és Csizmadia István festőművész alkotásait állítják ki.

A kiállítás megnyitója 2016. február 10-én, szerdán 17 órakor lesz. Megnyitja dr. Rechnitzer János egyetem tanár, köszöntőt mond Csizmadia István festőművész. A szemkamerás kutatásra csütörtöki kezdettel február 11 és február 14 között kerül sor. Csütörtökön 15-tól 18-ig, pénteken 15-tól 18-ig, szombaton 14-tól 18 -ig és vasárnap 15-tól 18-ig tekinthető meg a kiállítás és lesz a vizsgálódás.

Részletes információk:  http://idmresearch.wix.com/eyetracking

A kutatás a NTP-HHTDK-15-0078 azonosítószámú pályázat keretében valósul meg, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával. 

 

 

Eseménynaptár

Szenátusi Ülés 2021. június 28. 14:00 - 16:00